>> Home - Informatie

Informatie

Mont Saint Michel is gelegen op een rotsachtige schiereilandje en verwelkomt ongeveer 3,5 miljoen bezoekers per jaar. Het ligt ongeveer 1 km vanaf de kust van Normandië en is bereikbaar met de auto. De oorsprong van deze bijzondere plek dateert uit de 8e eeuw toen de aartsengel Michaël verscheen aan Aubert, bisschop van Avranches. De bisschop stichtte een bidkapel die later werd vervangen door een Karolingische abdij. Later volgden Romaanse en gotische gebouwen elkaar op tot in de 16e eeuw. Op het eilandje kunt u te voet de verschillende trappen die rond het eiland naar boven lopen bewandelen. Na de abdij van de Mont St-Michel bewonderd te hebben, kunt u de prachtige baai aanschouwen via de weg langs de vestingmuur. De Mont Saint Michel, is één van de beste plaatsen in Europa om springvloed te bekijken. Niet alleen bij dag zal u onder de indruk raken van de Mont Saint Michel, maar vooral ook bij nacht. De abdij is in de avond namelijk prachtig verlicht. Wanneer u naar het eilandje toerijdt heeft u dan ook een prachtig en indrukwekkend uitzicht op de Mont Saint Michel en zijn abdij.

Informatie over Mont Saint Michel

Uniek monument

De abdij van Mont-Saint-Michel is een uniek monument, waarvan de plattegrond met die van geen enkel ander klooster te vergelijken is. De middeleeuwse bouwmeesters hebben met de natuurlijke piramidevorm rekening weten te houden en de gebouwen rond de granietrots gebouwd. De abdijkerk steunt op crypten die een platform vormen dat het gewicht van een kerk met een lengte van 80 meter kan dragen. Het gebouw van het Wonder, dat vaak als het bouwkundige hoogtepunt van de abdij wordt beschouwd, getuigt van het grote vakmanschap van de bouwmeesters uit de 13de eeuw, die het klaarspelen om twee gebouwen met drie verdiepingen tegen de helling van de rots aan te bouwen dankzij enkele onvermoede technische oplossingen. In de eerste plaats doet de smalle zijbeuk van de kelderruimte op de begane grond dienst als schoor. Vervolgens zijn de steunen voor de twee eerste niveaus van het westelijke gebouw boven elkaar aangebracht. In de laatste plaats wordt de structuur naar boven toe steeds lichter. Aan de buitenkant wordt het gebouw gedragen door sterke steunberen.

Invloed kloosterleven

Ook de beginselen van het kloosterleven zijn van invloed geweest op de organisatie en de architectuur van de gebouwen. Volgens de door de monniken gevolgde Regel van Benedictus werd hun dag gewijd aan gebed en werk. De vertrekken hebben dan ook volgens het principe van de clausuur rond deze twee activiteiten gestalte gekregen overeenkomstig dit beginsel zijn de vertrekken voor de leken ondergebracht op de begane grond en de eerste verdieping van het Wonder van het Westen. De kenmerkende bouwwijze van de abdij van Mont-Saint-Michel kan dus niet alleen worden verklaard uit de natuurlijke omgeving, maar ook uit de regels voor het kloosterleven.