>> Home - Abdij - Mont Saint Michel

Abdij van Mont Saint Michel

Een benedictijnerklooster was eerst de functie van de gebouwen waarin de abdij is gevestigd. Na de Franse Revolutie deed het dienst als politieke gevangenis. In het jaar 1017 werd op het hoogste punt van het eilandje begonnen met de bouw van een romaans kerkgebouw. Deze kerk werd bovenop zijn 10e eeuwse voorganger, de nu ondergrondse kapel van Onze Vrouwe gebouwd. In het begin van de 13e eeuw werd aan de noordzijde van de kerk een klooster, La Merveille ( het wonder ) gebouwd.

Klooster van  Mont Saint Michel

De Drie niveaus die de abdij kent geven de hiƫrarchie binnen het klooster mooi weer. De monniken woonden op het hoogste niveau in een besloten wereld van kerk, klooster en refter. Op het middelste niveau werden hoge gasten ontvangen door de abt. Bedevaartgangers en soldaten werden op het onderste niveau ontvangen. Door de hoge muren van de kerk en abdij waren deze praktisch onneembaar.

De rondleidingen beginnen op het Westterras op het bovenste niveau en eindigen in het vormalige aalmoezeniershuis. Dit doet tegenwoordig dienst als boek- en souvenirswinkel.