Montsaintmichel.nl

Welkom op Montsaintmichel.nl
Het online magazine over de wereldberoemde abdij gelegen aan de baai van Mont Saint Michel, een van de betoverendste bezienswaardigheden in Frankrijk.

Informatief


Zeker bekijken en doen

Overnachten

Handig om te weten

Omgeving van Mont St. Michel

In alle opzichten uniek

De abdij van Mont-Saint-Michel is een uniek monument, waarvan de plattegrond met die van geen enkel ander klooster te vergelijken is. De middeleeuwse bouwmeesters hebben met de natuurlijke piramidevorm rekening weten te houden en de gebouwen rond de granietrots gebouwd. De abdijkerk steunt op crypten die een platform vormen dat het gewicht van een kerk met een lengte van 80 meter kan dragen. Het gebouw van het Wonder, dat vaak als het bouwkundige hoogtepunt van de abdij wordt beschouwd, getuigt van het grote vakmanschap van de bouwmeesters uit de 13de eeuw, die het klaarspelen om twee gebouwen met drie verdiepingen tegen de helling van de rots aan te bouwen dankzij enkele onvermoede technische oplossingen. In de eerste plaats doet de smalle zijbeuk van de kelderruimte op de begane grond dienst als schoor. Vervolgens zijn de steunen voor de twee eerste niveaus van het westelijke gebouw boven elkaar aangebracht. In de laatste plaats wordt de structuur naar boven toe steeds lichter. Aan de buitenkant wordt het gebouw gedragen door sterke steunberen. Ook de beginselen van het kloosterleven zijn van invloed geweest op de organisatie en de architectuur van de gebouwen. Volgens de door de monniken gevolgde Regel van Benedictus werd hun dag gewijd aan gebed en werk. De vertrekken hebben dan ook volgens het principe van de clausuur rond deze twee activiteiten gestalte gekregen overeenkomstig dit beginsel zijn de vertrekken voor de leken ondergebracht op de begane grond en de eerste verdieping van het Wonder van het Westen.

De kenmerkende bouwwijze van de abdij van Mont-Saint-Michel kan dus niet alleen worden verklaard uit de natuurlijke omgeving, maar ook uit de regels voor het kloosterleven.

Werelderfgoed

Sinds 1979 staat de Mont Saint Michel op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.